Videó megfigyelők telepítése

CCTV (zárt láncú televízió) kamerás őrzésvédelmi rendszerek a legkülönfélébb területek, objektumok, üzletek, ipari létesítmények, családi házak kamerás megfigyelésére, az események rögzítésére alkalmasak.

Betörésvédelem, megfigyelés

A színes kamerák és rögzítő berendezések alkalmazása hétköznapivá vált egyre csökkenő árának köszönhetően.

A videó rendszer önállóan vagy más gyengeáramú rendszerekhez kapcsoltan biztosítja az események élőképes helyszíni és távoli (interneten keresztül történő) megjelenítését (szükség szerint hanggal kísért) archiválását későbbi feldolgozás számára.

Széleskörűen alkalmazható például árumozgás, pénzkezelés, járműforgalom, termelés nyomon követésére, a biztonsági személyzet munkájának támogatására.

A hagyományos bel- és kültéri kamerák mellett egyre gyakrabban alkalmazunk különféle esztétikus vagy speciális burkolatokba szerelt, vagy rejtett kivitelű videó-megfigyelő eszközöket is.

Ilyenek például a beltéri és kültéri szabotázsvédett, illetve vandál-biztos kamera burkolatok, esztétikus dome (jellegzetes sötétített félgömb kivitelű) vagy ipari, vízálló, fűtött stb. kivitelű eszközök. Az ún. speed dome kamerák kiváló minőségű képük mellett távvezérlési lehetőséget, zoomolást, programozható működést nyújtanak a felhasználónak.

A kamerák által szolgáltatott képek nem csupán megjeleníthetők vagy tárolhatók, de megfelelő kiegészítők segítségével a rendszer alkalmassá tehető például rendszámfelismerésre (beléptető-rendszerek), beléptetési pontokon személyazonosításra, mozgásérzékelésre, vagy akár pénztárgépbe beütött összegek megjelenítésére.

A videó rendszer által szolgáltatott képanyag rögzíthető cél-berendezéssel, vagy számítógéppel is. A legtöbbi megoldásnál már kínálkozik a rendszerek távoli hozzáférésének biztosítása, az élő és rögzített képek távoli megjelenítésének lehetősége, az egyes rendszerek egyetlen központból való felügyelete.

A hagyományos (analóg) kamerák mellett napjainkban rohamosan “veszik át a hatalmat” az ún. IP alapú eszközök. Ezek a kamerák már nem koaxiális kábelen továbítják a videó képet, hanem a számítógépek közötti kommunikációra is használatos ethernet kábeleken, TCP/IP protokool felhasználásával. Az új technológia számos előnyt hordoz, melyek közül elsősorban a földrajzi korlátok “leomlását” emeljük ki.

Míg egy hagyományos CCTV rendszer csupán néhány száz méteren belül teszi lehetővé a berendezések (kamerák, képfeldolgozó eszközök és monitorok) elhelyezését, az IP alapú megoldásoknál a kamerák bárhol lehetnek a földön, ahol szélessávú TCP/IP kapcsolat van. Lehetőség nyílik a jelek optikai kábeleken, rádiós eszközökön (WiFI), vagy interneten keresztül történő továbbítására. Ez új dimenziókat nyit meg úgy az ipari környezetben, mint a térfigyelő rendszerek esetében is. Természetesen ezek a kamerák is kaphatók olcsó (20…50e Ft+ÁFA), kompakt formában is, így akár lakásunk, üzletünk, nyaralónk megfigyelését is megvalósíthatjuk interneten keresztül, már egyetlen ilyen eszköz használatával is.

Az IP kamerák képének rögzítése célszeűen számítógéppel történhet. Egyetlen számítógép akár 10-20, földrajzolag különböző, távoli pontokon elhelyezett kamara központosított jelfeldolgozását is képes megvalósítani.