Automatikus világításvezérlés

Ugyan itt a tavasz, és egyre hosszabbak a nappalok, mégis elég korán ránk sötétedik. Nézzük meg ezért elsőként, hogy mit nyújt a világítások terén egy intelligens lakás vagy ház.

Szeretnéd, ha a lámpák kitalálnák a gondolataidat? Ám legyen!
Persze ez így kicsit túlzás, de van megoldás…

Egy intelligens otthonban talán az a legjobb, hogy tanítható.
Jártatok már úgy, hogy annyira belefeledkeztetek a munkába, hogy észre sem vettétek, félig besötétedett, és már alig láttok? Aztán jött valaki, aki rátok kapcsolta a villanyt, és rácsodálkoztatok, hogy ez így mennyivel jobb smile hangulatjel
Mit szólnátok, ha ez a „valaki” holnaptól akár a lakásotok/házatok is lehetne? Ha észrevenné, hogy kint besötétedett, Te pedig még mindig a dolgozóban görnyedsz a tennivalóid felett… A jó hír az, hogy meg lehet neki tanítani!
Nem kell hozzá más, mint egy alkonykapcsoló, egy mozgásérzékelő, és ami a legfontosabb, egy intelligens otthon szoftver, ami megtanulhatja a szabályt: Ha az alkonykapcsoló érzékeli, hogy besötétedett, és a riasztó a dolgozóban mozgást jelez, akkor az íróasztal feletti lámpát fel kell kapcsolni.

Ilyen és ehhez hasonló logikai szabályokkal kis túlzással bármit megtaníthatsz az otthonodnak. Ha gyakran felriadsz az éjszakai neszekre, betörőt sejtve kinézel az ablakon, de a sötétben nem látsz semmit, beállíthatod a következő szabályt: Ha éjszaka van, és mozgás van a kertben, az összes kerti lámpa kapcsoljon fel. Ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra, ha kinézel és sötét van, tudni fogod, hogy nincs a kertben senki, békésen alhatsz tovább. Viszont ha valaki tényleg ólálkodik az udvarodban, felkapcsolódnak a lámpák. Te látod, mi történik, a betörő pedig lelepleződést sejtve talán akkor is elinal, mikor Te valójában az igazak álmát alszod.

Szabályokat nem csak érzékelőkre alapozva lehet létrehozni. Létrehozhatunk például olyan szabályokat, amik egy adott napon, adott időpontban kapcsolják fel a kiválasztott világítótesteket, vagy előre megkomponált világítási hangulatképeket hívnak életre. Beállíthatjuk, hogy hétköznapokon az ébresztőóra megszólalása előtt 5 perccel halványan kapcsolódjon fel a kislámpánk, ezzel könnyebbé téve az ébredést.

A lehetőségek szinte végtelenek, egy-egy esemény teljesülésének korlátlan számú feltétele is lehet, melyek között éppúgy megtalálható időpontra utaló, vagy fényviszonyokra, mozgásra esetleg ajtónyitásra vonatkozó megkötés.