A biztonságtechnika magasiskolája

Egész napos kirándulás? Hosszúhétvége? Egy hét a Balatonon? És az otthonodra ki vigyáz mindeközben?

A riasztó, gondolhatnád, esetleg Buksi :) De van ennél sokkal biztonságosabb megoldás is, mutatjuk…

Mert mit is tud egy átlag riasztó? A házban és a ház körül elhelyezett érzékelők figyelik, hogy van-e mozgás. Ha élesített állapotban történik mozgás, a riasztó riaszt, vagy egy biztonsági szolgálatnak, vagy az álmukból felszirénázott szomszédoknak.

Ezzel szemben, ha a riasztót egy intelligens otthonba integráljuk, messzemenőkig kibővülnek az általa nyújtott lehetőségek..

- A riasztórendszer állapota online, azaz valós időben nyomon követhetővé válik.

- Minden egyes riasztó zóna (ezek alapesetben a helyiségekkel feleltethetőek meg) esetében meg tudjuk nézni, hogy ott aktuálisan van-e jelzés (mozgás), vagy épp nyitva van-e az ablak, illetve ha nincs, mikor volt utoljára. A kategória-határok a példaként hozott képen 5 perc, 2 óra, 8 óra és 24 óra, azonban ezek az értékek, éppúgy, mint az őket jelölő szín, teljes mértékben testreszabhatóak.

- A riasztó jelzéseit nem csak valós időben lehet figyelemmel követni, minden egyes aktivitás és esemény (mozgás, ajtónyitás, riasztás…) bekerül egy eseménynaplóba (adatbázisba), ahol akár több évre visszamenőleg is kereshetőek maradnak ezek az adatok.

- Ha az otthonod több riasztási partícióból áll (gyakorlatilag több olyan egységből, amit külön-külön tudsz élesíteni), mindegyiknél egyesével meg lehet nézni a riasztórendszer állapotát. (A képen jobb felül.) A rendszer kijelzi, hogy az adott partícióban éppen élesítve van-e a riasztó, illetve ha nem, élesítésre kész-e (üzemkész) a rendszer. Ha az adott partícióban egy ajtó vagy ablak nyitásérzékelője nyitott állapotot jelez, a partíció mellett piros „nyitva” felirat jelenik meg, és a riasztót csak az után lehet élesíteni, hogy az érintett nyílászárót bezártuk.

- Lehetőség van arra is, hogy a riasztót távolról, akár okos telefon segítségével élesítsük/kapcsoljuk ki.

- Az intelligens otthon riasztás esetén akár több címzettnek is küld sms és/vagy email értesítést, felsorolva az azt kiváltó érzékelő(ke)t.

- Még tovább lehet finomítani az otthonod védelmét, ha biztonsági kamerarendszert is integrálsz az intelligens otthon rendszeredbe. A kamera képei, a riasztó jelzéseihez hasonlóan, szintén eltárolhatóak a rendszeren belül.

- Arra is van mód, hogy a riasztó bizonyos jelzéseihez kamera képet kössünk. Beállítható például olyan szabály, hogy ha valaki kinyitja a bejárati ajtót, az előszobai kamera készítsen egy fényképet az eseményről, és az eseménynaplóba a jelzés már a képpel együtt kerüljön be. A riasztóberendezés élesítésekor/hatástalanításakor az eseménynaplóban és az értesítő üzenetekben ebben az esetben fénykép mellékletek is szerepelnek.

- Ha a riasztórendszert az intelligens házba integráltuk, természetesen megnyílik a lehetőség arra is, hogy a többi alrendszerrel (pl. világítás) is együtt működjön. Így könnyedén létrehozhatunk olyan szabályokat, hogy sötétségben a riasztó érzékelői az adott helyiségben lámpát kapcsoljanak, vagy pl. a garázskapu kinyitásakor felkapcsolódjon a garázs és a kerti út világítása.

- A riasztó állapotának figyelése kiváló támpont lehet továbbá az ún. jelenlét-szimulációs programok futtatásához, illetve alkalmas arra is, hogy eltávozás esetén lekapcsolja az áramot a nem használt dugaljakról (bedugva felejtett vasaló…), vagy éppen elzárják az épületben a víz főcsapot (nyaralás alatt szétdurrant mosógép bekötőcső ..).

Mint előző bejegyzésünkben a világítások esetében is láthattuk, gyakorlatilag a biztonsági rendszerekkel összefüggésben is bármilyen szabályt meg lehet alkotni, ami az adott körülmények között könnyebbé és biztonságosabbá teszi az életünket!